jak obiecałam TUTAJ, tak podaję przepisy na moje hity dyniowe :)
z dyni robię wiele rzeczy, ale zupa i ciasto to są potrawy typu "must eat", zwłaszcza jesienią
zamiast przepisu na ciasto - podam przepis na muffiny, jakoś ta wersja pieczenia ostatnio mocno przypadła nam do gustu, zapewne za sprawą swojego efektownego wyglądu, wygodzie podawania oraz łatwości przyrządzenia :)
a propos łatwości i szybkości przygotowania muffinek - to gratisowo dodaję jeszcze przepis na wykonanie ciasta w 5 minut, nieco zbliżonego do TEGO, ale z dynią i owsem w roli głównej :)
MUFFINY Z DYNI I OWSA
co potrzeba na 12 muffinek?
- szklanka puree z dyni (rozgotowane w niewielkiej ilości wody lub na parze bez żadnych dodatków)
- szklanka kaszy owsiano-jaglana z dodatkami miodu i rodzynek z TEGO przepisu - zamiennie może być 2/3 szklanki jogurtu lub trochę więcej puree z dyni
- opcjonalnie jajo - przy dodanym jogurcie lub większej ilości dyni jest konieczne
- pół szklanki płatków owsianych - przemielonych na mąkę
- 3 łyżki pestek słonecznika - przemielonych na mąkę
- pół szklanki mąki - ja używałam pełnoziarnistej orkiszowej, ale może być zwykła biała
- niecałe pół szklanki cukru - jeśli używamy trzcinowego to pół szklanki
- niecałe pół szklanki oleju
- łyżeczka sody oczyszczonej - albo pół na pół z proszkiem do pieczenia
- pokrojona w drobną kostkę gorzka czekolada, ewentualnie groszki czekoladowe - ilość wedle uznania
klasycznie jak w muffinach - łączymy mokre w jednej misce (puree z dyni, kasza owsiano-jaglana - czy jogurt, jajo, olej), suche w drugiej misce (mąka z płatków owsianych, zmielone pestki słonecznika, mąka, cukier, soda oczyszczona-ewentualnie proszek do pieczenia) i potem łączymy wszystko dodając czekoladę
ciasta nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papierem do pieczenia lub papilotkami do mniej więcej 3/4 wysokości i zostawiamy w piecu na ok.180 st.C na 20 minut
dzieciongi polecają do tego szklankę mleka owsiano-migdałowo-kokosowego choć klasyczne krowie mleko też się nada :)
KREMOWA ZUPA DYNIOWA
co potrzeba?
- puree z dyni - 3 szklanki
- bulion warzywny - u nas był akurat rosół z królika akurat - niecałe 2 szklanki
- puszka mleka kokosowego
- curry - 2 łyżki
- chilli - pół łyżeczki
- szafran - 4-6 niteczek
- słonecznik
- sól
- proszki ptysiowe lub grzanki
mleczko kokosowe mieszamy z szafranem - odstawiamy
dynie łączymy z bulionem w garnku i gotujemy - slow food polecam, z uchylonym przykryciem, aby nieco odparowywało... wystarczy do podgrzania, ale u nas stało 2 godziny :)
do garnka dodajemy odstane mleczko z szafranem i resztę przypraw (curry i chilli) - na wolnym ogniu gotujemy kolejne pół godziny do godziny - choć wystarczy jak trzeba chwilka ;)
na suchej patelni wyrzucamy garść słonecznika i łyżeczkę soli - prażymy do orzechowego zapachu i lekko brązowego odcienia pestek
zupę dokładnie miksujemy - ja polecam wrzucenie zupy na moment do kielicha koktajlowego, super dodaje puszystości :)
wylewamy zupkę do miseczki, po brzegach usypujemy kółko z pestek uprażonych z solą, a na środek kładziemy groszki ptysiowe lub grzanki - smacznego :)
DYNIOWE CIASTKO EKSPRESOWE
co potrzeba?
- 3 łyżki puree dyniowego
- 3 łyżki kaszy owsiano-jaglanej - ale może być jogurt lub po prostu jajo :)
- 5 łyżek mąki - może być owsianej, może być zwykłej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- szczypta sody oczyszczonej
łączymy wszystko w dużym kubeczku lub w słoiku i do mikrofali na największą moc na nie więcej niż 5 minut - ja przegięłam nieco, przez co ciacho się skurczyło, odeszło od brzegów i wyszło za suche i za twarde (robiłam z połowy proporcji ;P dlatego takie małe)
ciasto ma być puszyste i wilgotne... smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz